De Zelfmoordlijn 1813 heeft vorig jaar een kwart meer oproepen gekregen. Een verklaring voor het succes van de hulplijn zou de Te Gek!?-campagne met bekende Vlamingen zijn. "Een goede zaak, want de zelfdodingscijfers in ons land, liggen veel hoger dan in andere Europese landen."

De Zelfmoordlijn heeft in het afgelopen jaar in het totaal 14.295 oproepen beantwoord. Dat is een stijging van 25 procent met 2012. De gemiddelde duur van zo'n gesprek was ook langer, gemiddeld zo'n halfuur. Ook de website zelfmoord1813.be heeft meer bezoekers gekregen. De cijfers blijken uit een parlementaire vraag van Katrien Schryvers (CD&V).

Volgens Schryvers werpen de huidige campagnes wel degelijk hun vruchten af. Zo was er onlangs de Te Gek!?-campagne met bekende Vlamingen. "Een goede zaak, want de zelfdodingscijfers in ons land, liggen veel hoger dan in andere Europese landen." Niet alleen de hulplijnen zelf doen het goed, er komen ook steeds meer vrijwilligers bij. Op dit ogenblik zijner bijna 100 vrijwilligers die de oproepen, mails en chatgesprekken behandelen.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij Tele-Onthaal (106 of www.tele-onthaal.be) of de Zelfmoordlijn (1813 of www.zelfmoord1813.be). (vrt)